Mentale weerbaarheid

“Een blijmoedig hart loopt de hele dag; een bedroefd hart is na een mijl al vermoeid” (William Shakespeare)

Een probleem dat de steeds sneller veranderende wereld met zich meebrengt is dat ook steeds hogere eisen aan jou, je inzet en je vermogen om je aan te passen worden gesteld. Dat brengt druk en stress met zich mee. De wereld veranderen kan je in je eentje niet, de tijd even stilzetten kan al helemaal niet. Wat je wel kunt doen leren omgaan met stress en druk door je mentale weerbaarheid te vergroten.

Ik heb een training mentale weerbaarheid en zelfinzicht opgezet. In die training ga ik onder meer in op de lichamelijke reacties die stress veroorzaakt, op welke wijze door meditatie rust kan worden gevonden, leg ik de beginselen van mindfulness uit en ga ik in op een begrip dat de Japanners hun ‘ikigai’ noemen. Ik verbind dit aan de MSP-drieluik en aan het feit dat een mens zelf op zoek moet gaan naar zijn eigen rust en balans.

In de training wordt geoefend met eenvoudige meditaties en wordt theorie aan praktijk verbonden. Afhankelijk van behoefte en gewenste diepgang kan de uit modulen opgebouwde training een dagdeel tot enkele dagen, verspreid over een aantal weken, beslaan.