Training ikigai

Ik realiseer me heel goed dat de term ‘ikigai’ niet zo bekend klinkt en veel vragen oproept. Het is een Japans begrip. Met ikigai bedoelt men in Japan de reden van bestaan of nog beter, datgene waarvoor jij je bed uitkomt en dat het leven de moeite waard maakt. In de filosofie bestaat de Franse term ‘raison d’être’, dat hiermee enigszins verwant is.

Mijn ikigai? Waarom zou ik die zoeken?

Dat de reden van bestaan of de ikigai voor ieder mens anders is, behoeft geen toelichting. Dat is heel persoonlijk. Het is echter een feit dat veel mensen in hun werkzame leven hun draai niet kunnen vinden, niet tevreden zijn met wat ze doen en geen voldoening vinden in wat ze doen. Je ikigai heeft niet alleen betrekking op slechts één facet van het leven. Waarom niet zoeken naar een taak of levensbesteding die voldoet aan de volgende vier voorwaarden:

  • je vindt het leuk om te doen
  • het is iets wat de wereld nodig heeft
  • je wordt er ook nog voor betaald
  • en je kunt het goed

Als je vindt wat aan deze vier criteria voldoet, heb jij je ikigai gevonden. Ik kan een training verzorgen die ingaat op zingeving, stressbeheersing en meer geluk in je leven en je werk. Een mogelijk onderdeel daarvan is de zoektocht naar jouw eigen ikigai.

Ikigai kaartspel

Naast een coachingstraject, waarin op het vinden van je ikigai wordt ingegaan, is ook een spelvorm mogelijk om jou aan het denken te zetten. Ik kan met jou alleen of met een team van maximaal vijf personen het ikigai kaartspel spelen. In dat spel ga je op zoek naar jouw passie en hoe je dat meer deel van je leven en je werk kunt laten zijn.